Warfarin a dieta

Existuje celá řada přírodních doplňků stravy a potravinářských výrobků, které mohou mít vliv na hladinu warfarinu různými způsoby. Například výzkum ukázal, že populární rostlinný přípravek s ženšenem (ginseng) může snížit účinky warfarinu, přičemž Ginkgo biloba může zvýšit jeho účinky. Obě tyto změny představují zdravotní rizika, protože účinek warfarinu na srážení krve musí zůstat stabilní v krevním systému tak, aby byl bezpečný a účinný.

Vitamín K a warfarin

Vitamin K je známo, má snižující účinky na hladinu warfarinu, a potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou např. játra, brokolice, růžičková kapusta, a zelená listová zelenina (například špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám ve své denní příjem těchto potravin.

Objevily se i zprávy z Velké Británie o možné interakci mezi warfarinem a brusinkami, takže pacientům užívajícím warfarin bylo doporučeno omezit nebo se vyhnout pití brusinkového džusu.

V průběhu času budou vědci nepochybně objevovat nové informace o produktech, které mohou ovlivnit účinek warfarinu. K dnešnímu dni, existují důkazy, že tyto bylinné, vitaminové a minerální produkty mohou měnit hladinu warfarinu v krevním řečišti nebo mohou přímo ovlivnit srážení krve samy o sobě:

  •  chondroitin a glukosamin
  • koenzym Q10 – také známý jako ubichinon, ubidecarenone
  • ďáblův dráp (Harpagophytum procumbens)
  • dong quai – také známý jako Danggui, čínská Angelica (Angelica sinensis);
  • doplňky s rybím olejem, které obsahují kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA)
  • Ginkgo biloba
  • ženšen (Panax ginseng)
  • Zelený čaj (Camellia sinensis)
  • jírovec (Aesculus hippocastanum)
  • Lycium barbarum – také známý jako čínský bobule, Di Gu Pi, Goji Berry, Gou Qi Zi
  • papája extrakt (obsahující papain)
  • třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)
  • vitamin A
  • vitamin K
  • libavka (použitá na kůži) – také známá jako methylsalicylát.

Tyto potraviny jsou také prokázané, že mohou mít vliv na hladinu warfarinu:

  • avokádo
  • brusinková šťáva
  • len (lněné semínko)
  • česnek
  • zázvor
  • mango
  • cibule
  • papája
  • mořské řasy (sushi)
  • sójové bílkovinné produkty (včetně sojového mléka a tofu)

Warfarin a dieta – je to skutečně dieta?

Může se stát, že ještě narazíte na lékaře, kteří vás budou upozorňovat na nutnost dodržování warfarinové diety, která spočívá v omezení až vyloučení ze stravy těch druhů  zeleniny obsahující větší množství vitamínu K. Doporučený denní příjem zeleniny by však neměl negativně ovlivnit interakce mezi těmito dvěma látkami. Navíc vstřebatelnost a využitelnost vitamínu K v lidském organismu ze zeleniny není velká a neodpovídá tedy tabulkovým údajům o obsahu vitamínu K v jednotlivých druzích zeleniny. Je třeba zdůraznit fakt, že zelenina obsahuje důležité vitamíny a minerální látky a množství jiných nutričně významných faktorů, které jsou důležité v prevenci kardiovaskulárních či nádorových onemocnění. Warfarin a dieta při něm spočívá v nalezení rovnováhy v denním konzumování zeleniny bez větších výkyvů v množství.

Postup lege artis během užívání warfarinu je docházet pravidelně na testy krevní srážlivosti a aktuálně dávku warfarinu upravovat a takto současně zajistit účinnost i bezpečnost léčby, aniž by se musel omezovat příjem zeleniny. Pouze se doporučuje vyvarovat se náhlých, extrémních změn v množství požívané zeleniny. Alkohol by se naopak měl omezit na minimum, protože může zvýšit účinek léku, což vede k vyššímu nebezpečí krvácení. Alkoholickým nápojům s vysokým % obsahu alkoholu byste se měli vyhnout úplně.

Jaký je průměrný obsah alkoholu v alkoholických nápojích?

  • Pivo má průměrně 3.5-5.5 % alkoholu,
  • Černé pivo 3.5 %
  • Šampaňské 12 %
  • Bílé víno 12%
  • Červené víno 10-15 %
  • Portské víno 20 %
  • Gin 38 %
  • Baileys 18%
  • Whisky 40 %
  • Vodka 30 a více %
  • Slivovice 40 %
  • a domácí slivovice cca 52 %

To tedy znamená, že nejméně  rizikovým alkoholem je pivo. Konzumace alkoholu do cca 12 % denně by měla být relativně bezpečná, tzn. 0,5 l piva nebo 2 dcl vína. Ale to pouze za předpokladu, že znáte vaše aktuální INR, vaše výsledky INR  jsou stabilníporadili jste se s vaším lékařem.

Tvrdému alkoholu se vyhněte v každém případě. Krvácivé komplikace při léčbě warfarinem jsou nebezpečné a velmi reálné, proto tento risk nepodceňujte. Risk vzniku krvácení zvyšují i další neovlivnitelné faktory – zde si můžete vyzkoušet vaše riziko spočítat na kalkulačce (v angličtině). Vyhnutím se alkoholu celkově, přispějete k bezpečnosti vaší léčby. Váš individuální stav zná váš lékař, proto vše vždy předně konzultujte s vaším lékařem.

[Celkem: 33    Průměr: 2.8/5]

4 komentáře u „Warfarin a dieta“

    • Dobry den, ano muze. Kysane zeli nebo zeli obecne obsahuje sice hodne vitaminu K, ale zaroven je tato zelenina zdravi velmi prospesna. Dulezite je, abyste se snazil o vyvazeny prijem vitaminu K. To znamena, jist zeleninu pokud mozno denne v priblizne stejnem mnozstvi. Neprehanet to s velkymi davkami narazove. Vitamin K v zelenine Vam vysledek INR snizuje. Zelenine se ale urcite nevyhybejte. Dulezite je chodit na pravidelne kontroly INR (Quick) a Vasi individualni situaci, konzultujte s lekarem, ktery Vam upravi davku warfarinu podle potreby.

Napsat komentář