Existuje celá řada přírodních doplňků stravy a potravinářských výrobků, které mohou mít vliv na hladinu warfarinu různými způsoby. Například výzkum ukázal, že populární rostlinný přípravek s ženšenem (ginseng) může snížit účinky warfarinu, přičemž Ginkgo biloba může zvýšit jeho účinky. Obě tyto změny představují zdravotní rizika, protože účinek warfarinu na srážení krve musí zůstat stabilní v krevním systému tak, aby byl bezpečný a účinný.
Vitamín K a warfarin
Vitamin K je známo, má snižující účinky na hladinu warfarinu, a potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou např. játra, brokolice, růžičková kapusta, a zelená listová zelenina (například špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám ve své denní příjem těchto potravin.
Objevily se i zprávy z Velké Británie o možné interakci mezi warfarinem a brusinkami, takže pacientům užívajícím warfarin bylo doporučeno omezit nebo se vyhnout pití brusinkového džusu.
V průběhu času budou vědci nepochybně objevovat nové informace o produktech, které mohou ovlivnit účinek warfarinu. K dnešnímu dni, existují důkazy, že tyto bylinné, vitaminové a minerální produkty mohou měnit hladinu warfarinu v krevním řečišti nebo mohou přímo ovlivnit srážení krve samy o sobě:
- chondroitin a glukosamin
- koenzym Q10 – také známý jako ubichinon, ubidecarenone
- ďáblův dráp (Harpagophytum procumbens)
- dong quai – také známý jako Danggui, čínská Angelica (Angelica sinensis);
- doplňky s rybím olejem, které obsahují kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA)
- Ginkgo biloba
- ženšen (Panax ginseng)
- Zelený čaj (Camellia sinensis)
- jírovec (Aesculus hippocastanum)
- Lycium barbarum – také známý jako čínský bobule, Di Gu Pi, Goji Berry, Gou Qi Zi
- papája extrakt (obsahující papain)
- třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)
- vitamin A
- vitamin K
- libavka (použitá na kůži) – také známá jako methylsalicylát.
Tyto potraviny jsou také prokázané, že mohou mít vliv na hladinu warfarinu:
- avokádo
- brusinková šťáva
- len (lněné semínko)
- česnek
- zázvor
- mango
- cibule
- papája
- mořské řasy (sushi)
- sójové bílkovinné produkty (včetně sojového mléka a tofu)
Warfarin a dieta – je to skutečně dieta?
Může se stát, že ještě narazíte na lékaře, kteří vás budou upozorňovat na nutnost dodržování warfarinové diety, která spočívá v omezení až vyloučení ze stravy těch druhů zeleniny obsahující větší množství vitamínu K. Doporučený denní příjem zeleniny by však neměl negativně ovlivnit interakce mezi těmito dvěma látkami. Navíc vstřebatelnost a využitelnost vitamínu K v lidském organismu ze zeleniny není velká a neodpovídá tedy tabulkovým údajům o obsahu vitamínu K v jednotlivých druzích zeleniny. Je třeba zdůraznit fakt, že zelenina obsahuje důležité vitamíny a minerální látky a množství jiných nutričně významných faktorů, které jsou důležité v prevenci kardiovaskulárních či nádorových onemocnění. Warfarin a dieta při něm spočívá v nalezení rovnováhy v denním konzumování zeleniny bez větších výkyvů v množství.
Postup lege artis během užívání warfarinu je docházet pravidelně na testy krevní srážlivosti a aktuálně dávku warfarinu upravovat a takto současně zajistit účinnost i bezpečnost léčby, aniž by se musel omezovat příjem zeleniny. Pouze se doporučuje vyvarovat se náhlých, extrémních změn v množství požívané zeleniny. Alkohol by se naopak měl omezit na minimum, protože může zvýšit účinek léku, což vede k vyššímu nebezpečí krvácení. Alkoholickým nápojům s vysokým % obsahu alkoholu byste se měli vyhnout úplně.
Jaký je průměrný obsah alkoholu v alkoholických nápojích?
- Pivo má průměrně 3.5-5.5 % alkoholu,
- Černé pivo 3.5 %
- Šampaňské 12 %
- Bílé víno 12%
- Červené víno 10-15 %
- Portské víno 20 %
- Gin 38 %
- Baileys 18%
- Whisky 40 %
- Vodka 30 a více %
- Slivovice 40 %
- a domácí slivovice cca 52 %
To tedy znamená, že nejméně rizikovým alkoholem je pivo. Konzumace alkoholu do cca 12 % denně by měla být relativně bezpečná, tzn. 0,5 l piva nebo 2 dcl vína. Ale to pouze za předpokladu, že znáte vaše aktuální INR, vaše výsledky INR jsou stabilní a poradili jste se s vaším lékařem.
Tvrdému alkoholu se vyhněte v každém případě. Krvácivé komplikace při léčbě warfarinem jsou nebezpečné a velmi reálné, proto tento risk nepodceňujte. Risk vzniku krvácení zvyšují i další neovlivnitelné faktory – zde si můžete vyzkoušet vaše riziko spočítat na kalkulačce (v angličtině). Vyhnutím se alkoholu celkově, přispějete k bezpečnosti vaší léčby. Váš individuální stav zná váš lékař, proto vše vždy předně konzultujte s vaším lékařem.
Dobrý den muže se jíst kysané zelí na Warfarim děkuji.
Dobry den, ano muze. Kysane zeli nebo zeli obecne obsahuje sice hodne vitaminu K, ale zaroven je tato zelenina zdravi velmi prospesna. Dulezite je, abyste se snazil o vyvazeny prijem vitaminu K. To znamena, jist zeleninu pokud mozno denne v priblizne stejnem mnozstvi. Neprehanet to s velkymi davkami narazove. Vitamin K v zelenine Vam vysledek INR snizuje. Zelenine se ale urcite nevyhybejte. Dulezite je chodit na pravidelne kontroly INR (Quick) a Vasi individualni situaci, konzultujte s lekarem, ktery Vam upravi davku warfarinu podle potreby.
Může varfarin předepsat obvodní lékař?
Ano, může
Jaký lék mohu použít v případě horečky (např. při nachlazení). Vždycky jsem užíval paralen. Podle tohoto článku bych tento lék užívat neměl. Můžete mi prosím, doporučit jiný lék proti horečce?
Předem děkuji za odpověď.
Dobry den, Paralen (paracetamol) je jediny vhodny lek proti bolesti/pri horecce. Presto pokud uzijete 3 a vice Paralenu 500mg denne, je dobre si nechat zkontrolovat krevni srazlivost. Prosim, zkonzutujte se svym lekarem.
Dobrý den může se při užívání warfarinu jist žlutá rajčata a žluté papriky? Děkuji
Dobry den, muzete, papriky a rajcata obsahuji jen male mnozstvi vitaminu K. Zlute papriky dokonce 0 vitaminu K. Oboji jsou tedy bezpecne.
Dobrý den můžu užívat doplněk stravy na klouby Comlex 6 aktiv ?děkuji za odpověď
Dobrý den jaký lék proti bolesti (zad) při užívání warfarimu
Dobrý den.Můžu při užívání warfarinu česnek a česnek medvědí?